Hvad er klumpfod

Hvad er en klumpfod?

Klumpfod er en medfødt fejlstilling af foden. Ved fødslen ser foden egentlig meget pæn ud, men den kan ikke rettes op til normal stilling. Uden behandling bliver gangen svært påvirket, og der vil blive behov for specialsyet fodtøj. I gamle dage var fodtøj den eneste løsning på problemet, og de store sko har nok givet anledning til det ikke så pæne navn: "klumpfod". I dag er målet med behandlingen, at barnet kan gå på normal vis i normalt fodtøj.

Håndsyede klumpfodssko

Hvad er årsagen til klumpfod?

I Danmark fødes 1 ud af 1.000 børn med klumpfødder. Der er dobbelt så mange drenge som piger - og hos halvdelen er begge fødder ramt.

Der er nok ikke en enkelt årsag til at nogle udvikler klumpfod. Arv og ydre påvirkninger spiller hver især en rolle for risikoen. Hos de fleste ses klumpfod som den eneste fejlstilling, men hos nogle få er klumpfoden en del af et syndrom, dvs. en række sammenhængende misdannelser.

Ubehandlet klumpfod

Hvordan stilles diagnosen?

De fleste får stillet diagnosen lige efter fødslen. Man kan se de typiske fejlstillinger, som ikke kan rettes op, når man tager fat i foden. Hos enkelte stilles diagnosen allerede i graviditeten i forbindelse med en ultralydsundersøgelse, og i disse tilfælde bliver diagnosen bekræftet hos 80-90% ved fødslen.

Hvad er der galt med foden?

I klumpfoden er alle knogler, muskler, sener, kar og nerver til stede, men stramning i muskler og sener på indersiden og bagsiden af foden medfører, at foden er skæv. Desuden er underbenet tyndere end normalt, og foden vil ofte være lidt kortere og bredere.

Et iøvrigt raskt barn med klumpfødder udvikler sig som alle andre børn og vil stå og gå næsten til normal tid.


Fejlstillingerne ved en klumpfod:

  • Spidsfod
  • Hælen vender indad
  • Forfoden peger ind mod midten
  • Hulfod